Tuesday, June 26, 2012

~BILA TELAH BERPECAH BELAH~

 SETIAP MANUSIA IDAMKAN KESEMPURNAAN DALAM KEHIDUPAN. . TAPI BILA SATU SITUASI ATAU KEADAAN ITU BERPECAH BELAH, IA TIDAK LAGI SEMPURNA, MAHUPUN DI MATA SENDIRI ATAUPUN DI MATA ORANG LAIN.


ADA SATU CERITA YG AKU INGIN KONGSIKAN TENTANG PERASAAN SEORANG WANITA YANG RASA TIDAK LAGI SEMPURNA KEHIDUPANNYA APABILA TERJADI SITUASI BERPECAH BELAH. . .

WANITA INI BUKANLAH WANITA YANG KUAT MENANGGUNG SEGALA RASA YANG DIALAMI. LAHIR DALAM SEBUAH KELUARGA KECIL YANG SEDERHANA KEHIDUPANNYA. . DIA PERNAH BELAJAR ERTI KESUSAHAN BILA SEDARI KECIL LAGI TELAH TAHU APA ITU KERJA DAN APA ITU DUIT. DIA AGAK BERJAYA MENGECAPI KEJAYAAN KINI DENGAN MEMEGANG SEGULUNG IJAZAH.. DIA TERUS DENGAN IMPIANNYA UNTUK LEBIH MAJU DAN BERJAYA... NAMUN SESUATU BERLAKU DALAM KEHIDUPANNYA.. DAN INI BUKANLAH PERKARA BARU DALAM KEHIDUPANNYA. 

DIA TIDAK MEMILIKI KELUARGA YANG BAHAGIA SEPERTI ORANG LAIN. . TERLALU BANYAK TANGIS YANG DITANGGUNG DALAM HATI BERBANDING TANGIS YANG MENGALIRKAN AIR MATA. . DIALAH YANG SELALU MEMPERTAHANKAN KELUARGANYA AGAR TIDAK BERPECAH. . TAPI AKHIRNYA KINI KELUARGANYA BERPECAH JUA. . AYAHNYA TELAH MEMBEBASKAN IBUNYA DENGAN BILANGAN TERAKHIR. . YA ALLAH KASIHAN DIA. DIA TIDAK LANSUNG MENGALIRKAN AIR MATANYA DI HADAPAN AYAH DAN IBUNYA. . DIA TIDAK LANSUNG BERSUARA UNTUK BERTANYA KENAPA????

DIA DIAM SERIBU BAHASA. . . NAMUN DIA BOLEH PURA-PURA BAHAGIA DISAMPING ORANG DISEKELILINGNYA, MALAH DIA JUGA CUBA MEMBAHAGIAKAN ORANG-ORANG DISAMPINGNYA. . . DIA CUBA MENENANGKAN DIRINYA SEMULA DENGAN BERADA JAUH DARI  KELUARGANYA. . DIA KATA, DIA BENAR-BENAR TERKILAN DENGAN SIKAP AYAH DAN IBUNYA YANG TIDAK PERNAH MEMIKIRKAN ADIK BERADIK DIA, TIDAK MEMIKIRKAN MASA AKAN DATANG, DAN TIDAK MEMIKIRKAN JALAN PENYELESAIAN YANG BAIK UNTUK KELUARGA. . 

DIA KATA "INI SEMUA UJIAN DAN DUGAAN ALLAH BUAT DIA, DIA KATA UJIAN DAN DUGAAN ALLAH YANG ALLAH BAGI HANYA PADA ORANG YANG ALLAH SAYANG"
TAPI HAKIKATNYA SAYA TAHU DIA SEBENARNYA TIDAKLAH SEKUAT MANA. . SEBANYAK MANA PUN DIA KETAWA, TAPI DALAM HATINYA DIA MENANGIS. . SAYA TAHU BILA DIA MEMIKIRKANNYA TIKA SEORANG DIRI DIA AKAN MENANGIS. KERANA DIA TAHU KELUARGANYA TIDAK SEMPURNA SEPERTI KELUARGA ORANG LAIN. . ADA SEPERTI TIADA. . . 

*saya turut mearasai penderitaan dia seperti mana dia rasa. . . 

1 comment: